«Коли доводиться в краях твоїх бувати,

Од щастя плачу я і плачу, і сміюсь…

Щоб сили для пісень джерельної набрати,

Я серцем до землі Донецької тулюсь».

В.Сосюра

     2-го липня 2022 року  виповнюється  90-річний ювілей з дня фактичного заснування Донецької області (02.07.1932 року).

      Донецька область – адміністративно-територіальна одиниця України.

     Донецьку область можна охарактеризувати, як область  багатонаціонального складу з  її промисловим різноманіттям, багатством наукового і творчого потенціалу, і багатогранності  культурної спадщини. Ми пишаємося досягненнями наших майстрів як в професійному колі так і в галузі культури і спорту.

     Донецька область, Донеччина – завжди була вугільним серцем держави. Основна професія чоловіків – шахтар. Дуже  багато  видатних шахтарів в нашій області. Новатором вугільної промисловості, засновником стахановського руху став Олексій Григорович Стаханов (уродженець м.Торез). У 22  роки Стаханов розпочинає працю на шахті «Центральна Ірмино» (Кадієвка). Підприємство передовиком ніколи не було і керівництво вирішило виправити діло. Потрібен був рекорд. 31 серпня 1935 року Стаханов за 5 год.45 хв. добув 102 тони вугілля, що вище норми у 14 разів, а 19 вересня новий світовий рекорд – 207 тон вугілля за зміну.

     На весь світ прославилася «Пальма Мерцалова». Це видатний  шедевр ковальської справи – творіння чудового майстра Донецького (Юзовського) металургійного заводу Олексія Мерцалова, уродженця селища Курахівка), який у 1896 році викував пальмове дерево з цільного шматка сталевої рейки. А через 4 роки отримала найвищу нагороду на Всесвітній виставці у Парижі.

     Нині оригінал «Пальми Мерцалова» зберігається у музеї гірничого університету у місті Санкт-Петербург. Зображення цієї рукотворної пальми з 1999 року стало стрижневим елементом герба Донеччини.

     Копія «Пальми Мерцалова» зроблена у 1996 році і передана до музею «Наша спадщина» у 2005 році. «І живе це диво дивне», щоб усюди знали про таланти землі Донецької».

     Донбас – батьківщина багатьох видатних людей.

     Володимир Гусак – рятівник шахтарів. У 1999 році В.Гусак створив  Інститут невідкладної і відновлювальної хірургії. Завдяки його зусиллям  у Донецьку побудували першу лабораторію з вирощування та  пересадки  шкіри.

     Анатолій Солов’яненко – оперний виконавець, тенор, золотоголосий викладач вузу. Закінчив Донецький політехнічний інститут, працював на кафедрі інженерної графіки і самотужки займався вокалом, а потім став брати уроки вокалу у викладача Олександра Коробейченко. У 1962 році у Києві його виступ спричинив  фурор.

     Вадим Писарєв – зірка світового балету, народний артист України з 1989 року. Художній керівник Донецького національного академічного театру опери та балету імені А.Солов’яненко, засновник та директор міжнародного фестивалю «Зірки світового балету». Вадим Писарєв навчався у Київському державному хореографічному училищі, яке закінчив у 1983 році. Стажувався  у Великому та Маріїнінському театрах. З 1992 по 1995 роки  працював у Дюссельдорфі за контрактом ведучим солістом балетної трупи «Німецької опери на Рейні».

     Сергій Прокоф’єв – вундеркінд: композитор, піаніст, шахіст першої категорії, музичний письменник, диригент,що створив музичні шедеври. Музика на балети «Ромео і Джульєтта», «Попелюшка», «Оповідь про кам’яну квітку». Прокоф’єв  залишився одним з найпрогресивніших  композиторів ХХ століття.

     Леонід Биков – народний любимець, український і радянський актор, кінорежисер і сценарист. Народний артист Української СРСР Знявся у 22 кінострічках і сам зняв 4. Пам’ятні стрічки: «Добровольці», «Чужа родина», «Максим Перепелиця», «В бій йдуть одні старики» та інші.

     Лілія Подкопаєва – українська гімнастка, заслужений майстер спорту України, суддя міжнародної категорії. Володарка  Кубка Європи, 45 золотих, 21 срібних та 14 бронзових медалей. Абсолютна чемпіонка світу  зі  спортивної гімнастики, чемпіонка Європи, Олімпійська чемпіонка Ігор у Атланті. Місце народження Донецьк.

     Наше місто Селидове – розташоване майже у центрі Донецької області.

     Історичне коріння нашого міста йде в глиб 13-го століття, коли на цих територіях кочували, витісняючи одне  одного, чисельні степові племена.

      Сприятливі  кліматичні умови і родючість ґрунтів сприяли появі козацьких поселень на березі річки Солоної, сторожові пости і до цього дня охороняють спокій нашого міста.

     Офіційно ж, в 1782 році, по розпорядженню Бахмутської провінційної канцелярії була утворена державна військова слобода Селидівка. Таким чином, нам зараз 240 років!

     Завдяки промисловому зростанню вугільної промисловості, 16 листопада 1956 року село Селидівка перетворено на місто районного підпорядкування, а у 1962 році стало містом обласного підпорядкування.

      У 2020 році створена Селидівська міська територіальна громада, до якої входять: міста – Селидове, Українськ, селища міського типу – Вишневе, Цукурине, села – Григорівка, Новоолексіївка, Петрівка, Пустинка та Юріївка.

     У нашій  територіальній громаді налічується 7 закладів загальної середньої освіти, 7 закладів дошкільної освіти, 2 заклади позашкільної освіти. Населення обслуговує одна лікарня, одна поліклініка та чотири амбулаторії.

     Професійну освіту молодь здобуває в Селидівському політехнічному фаховому коледжі (колишній гірничий технікум) та у Селидівському професійному ліцеї.

   Крім навчання наша молодь проявляє себе в творчій діяльності, бере участь у культурному і спортивному житті міста.

     Для занять спортом у місті функціонує дитячо-юнацька спортивна школа,   спортивний майданчик зі штучним покриттям, спортивний комплекс «Імпульс», приватний басейн «PeGas».

    У місті функціонує КЗ «ЦФЗН» «Спорт для усіх» (директор Шайдурова Олена Володимирівна). Тренери-викладачі  з плавання: Аліна  Валеріївна  Максимова, Світлана  Сергіївна  Стецюра проводять заняття у басейні (у Селидівській ТГ діти з інвалідністю займаються безкоштовно). В теперішній час Анастасія Кудинова проводить тренування з фітнесу на спортивному майданчику міста (вік бажаючих займатися не обмежений).

      В цьому році пишаємося досягненнями Олексія Боклаха – чемпіона Європи серед молоді. 21 квітня 2022 року у заключний змагальний день молодіжного чемпіонату Європи з боксу, що прийняла столиця Болгарії Софія, гімн України  пролунав на честь перемоги майстра спорту з міста Селидове. Золоту медаль отримав і наш спортсмен Ілля Старік  у міжнародному дитячому турнірі по боксу Кубок Балтійського моря, що проходив у Німеччині, м. Цінновець.

      Культурне життя місцян збагачує Центр дозвілля та українських традицій. Він задовольняє культурні потреби і організацію відпочинку населення Селидівської ТГ (підготовка та проведення тематичних театрально-концертних, ігрових, танцювально-розважальних, обрядових, сімейних та інших заходів і програм, проведення державних, народних, сучасних свят та обрядів тощо).

     У цьому році ювілей святкує Центр творчості дітей та юнацтва міста Селидове – 65 років  з дня заснування!

     Головна мета діяльності ЦТДЮ – розвиток здібностей та обдарувань вихованців, задоволення їх інтересів, духовних запитів і потреб у професійному визначенні, надання додаткової освіти.

Педагоги Центру творчості дітей та юнацтва м. Селидове виконують складне педагогічне завдання – виховання любові до Батьківщини через розвиток творчих здібностей дітей та підлітків, в тому числі дітей з особливими освітніми потребами та дітей з сімей вимушених переселенців.

     Важливою складовою діяльності Центру творчості дітей та юнацтва м.Селидове є участь в конкурсах, до яких залучаються щорічно до 500 вихованців.

     Серед них – призери Міжнародних фестивалів-конкурсів:

Кожушко Єгор («Бісероплетіння», керівник Мігульова Г.В.) – 1 місце, Міжнародний багатожанровий фестиваль-конкурс «Зореграй», Болгарія, грудень 2021;

Семеренко Альбіна («Веселка», керівник Голубенко Г.М.) – 1 місце, II Міжнародний двотуровий Фестиваль Мистецтв «Лютий Фест» за підтримки International cultural association Festival & Contest, Італія, лютий 2022;

Марикіна Поліна («Веселка», керівник Голубенко Г.М.) – 3 місце, II Міжнародний двотуровий Фестиваль Мистецтв «Лютий Фест» за підтримки International cultural association Festival & Contest, Італія, лютий 2022.

     Найактивнішими учасниками та призерами Всеукраїнських конкурсів є вихованці творчих колективів: 

  • вокальна студія «Натхнення», кер. Степаненко О.А.,
  • студія моделінгу та фотографії «Angel», кер. Васильєва А.М.,
  • вокальний ансамбль «Веселка», кер. Голубенко Г.М.,
  • студія сучасного танцю «Dance Art», кер. Журавель О.І.,
  • хореографічний колектив «Іскорки», кер. Бутікова С.І.,
  • творчий колектив «Світ рукоділля», кер. Костів К.М.

     За три роки більш 160 вихованців взяли участь в 16 конкурсах Міжнародного та Всеукраїнського рівнів та отримали 104 призових місця.

     Заняття в Центрі творчості сприяють повноцінному та всебічному вихованню, формують цілісні уявлення про українську національну культуру; вихованці мають можливість повніше проявити свої творчі здібності, поглибити пізнання в галузі мистецтва, історії рідного краю.

     Під час занять та масових заходів діти відчувають, що вони є частиною народу великої й багатої країни, що вони – громадяни України!

#loveДонеччина