28 червня Україна відзначає День Конституції. У сучасному світі будь-яка держава не може існувати без певних законів . Вони є життєво необхідними для створення рівних умов для кожної людини.       Конституція — це основний та найважливіший закон України, який захищає права дорослих та дітей. Конституція піклується про життя, освіту, здоров’я та захист кожного маленького і дорослого громадянина. Саме завдяки цьому наші діти мають можливість ходити до школи, відвідувати гуртки та всебічно розвиватися.

     Важко уявити наше майбутнє та майбутнє України без певних законів, які будуть допомагати вирішувати складні державні проблеми, саме тому існування Конституції як законодавчої бази є важливим елементом нашого життя та життя сучасної молоді!

     А ВИ ЗНАЛИ ?

   28 червня 1996 року Верховною Радою України 2 — го скликання ухвалено Конституцію України.

   Синьо — жовтий прапор та тризуб як державні символи категорично не хотіла ухвалювати комуністична партія , яка мала 25 % місць у парламенті . Та правим силам вдалося знайти компромiс iз лівими , пiшовши на поступки щодо Криму . Праві підтримали автономний статус Криму , а ліві — тризуб і прапор .

    4 роки знадобилось , щоб Верховна Рада таки ухвалила Конституцію України . Перший проект Конституції був зареєстрований ще 1992 — го року

    Одна державна мова закріплена Конституцією — украïнська .

    161 — загальна кількість статей у Конституції .

    24 години тривало засідання у Верховній Раді , перш ніж депутати таки ухвалили Конституцію о 9 годині 18 хвилин 28 червня 1996 року .

     Мінімум 5 статей із Конституції , які варто знати

✔️Стаття 21. Усі люди є вiльнi i рівні у своїй гідності та правах .

✔️Стаття 22. Права і свободи людини і громадянина , i закріпленi цiєю Конституцією , не є вичерпними . Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані . При ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних законiв не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод .

✔️Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова , на вiльне вираження своїх поглядів і переконань .

✔️Стаття 2. Суверенітет України поширюється на всю її територію . Україна є унітарною державою . Територія України в межах iснуючого кордону є цілісною і недоторканною .

✔️Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.